Vodena meditacija je primerna za otroke vseh starosti, če imajo težave s spanjem, stresom ali vedenjem. Temelji na mišični sprostitvi in pomaga znebiti se napetosti.

Meditacija pri otrocih spodbuja ohranjanje pozornosti, samonadzor. Krepi sočutje, zmanjšuje stres, hiperaktivnost in depresijo.

Ko se bodo naučili pogledati navznoter, bodo razumeli svoje misli in čustva, in se bodo hkrati tudi učili prevzemati odgovornost za svoje izkušnje.

“Čuječnost je izpopolnjen proces zbranosti, ki otrokom omogoča, da vidijo svet skozi prizmo pozornosti, ravnovesja in sočutja.”

Otroci so izvrstni učenci. To, kar osvojijo v otroštvu, jih bo spremljalo skozi celo življenje. In ker so izvrstni opazovalci in posnemovalci, je najbolje, da ste za njih vzgled. Zato je pomembno kako delujete, kaj jih učite in tudi to, da jim meditacijo predstavite kot nekaj dobrega, zabavnega in koristnega. Le na ta način bodo imeli od tega korist.

Naša srečanja bodo na nek način delavnice za osebno rast in razvoj, na katerih bo poudarek predvsem na sprostitvi ter spoznavanju duhovnega sveta. Znotraj tega sveta bomo spoznavali svoje zmožnosti in jačali naše sposobnosti za optimalno delovanje v tem svetu.

Ko bomo spoznavali sebe, bomo spoznavali tudi svet okoli sebe. Ključ pa je v zavedanju, da vse leži znotraj nas. Rodili smo se z vsem, kar potrebujemo in vse kar rabimo se nahaja v nas.

Z meditacijami in sproščanjem bomo ponovno aktivirali to vedenje in našo lastno moč. Posledica bo bolj sproščeno in srečno življenje, v katerem se bomo z lahkoto spopadali z izzivi, ki nam bodo prišli na pot.

Srečanja se izvajajo v najvišje dobro vseh prisotnih, saj se proces odvija v skladu z višjim jazom vsakega posameznika.

 

Komu je delavnica namenjena?

Hitrega tempa življenja in preobremenjenosti ne občutijo le odrasli, ampak tudi otroci, ki prav tako kot odrasli potrebujejo sprostitev in mir. Razne sprostitvene tehnike jim pomagajo, da lahkotneje premagujejo stres, nemir, razdražljivost, motnje koncentracije, spanja…

Namenjena je vsem otrokom in staršem, ki želijo živeti bolj uravnoteženo in izpopolnjeno življenje. Otrok z meditacijo in sproščanjem ohranja ravnovesje znotraj sebe, kar se posledično odraža tudi navzven.

Pozitivni učinki sproščanja se pokažejo že po krajšem času izvajanja, saj omogočajo boljši stik s samim sabo, občutenje sebe, svojih čustev, potreb, želja, lahkotnejše izražanje le-teh, razvijanje koncentracije, spomina, pozitivnega mišljenja, zaupanja, samozavesti…

Meditacija jim lahko pomaga v šoli, da lažje absorbirajo znanje, razvijejo sproščeno osredotočenost, dober spomin ter svoje individualne interese.

Staršem pa lahko pomaga doseči večje ravnotežje v življenju nasplošno, večje razumevanje sebe in tudi boljši posluh za svojega otroka.

Prav tako bodo vsi starši, ki bodo prisotni na vajah z otrokom, razvili poglobljen stik in postali še boljši zgled za svojega otroka.

 

Kakšni so učinki meditacije?

Obstaja ogromno raziskav in skoraj vsaka raziskava predstavlja rezultate, ki govorijo v prid redni praksi meditiranja. Rezultati so različni, skupno jim je boljše počutje otrok, lažje in bolj učinkovito učenje ter izboljšani socialni stiki.

V ZDA je več kot 2 milijona otrok, ki so bili med 2003 in 2012 diagnosticirani z motnjo pozornosti. Večina jih je diagnosticirana pri 6 letih, nekateri že pri 4ih. Več kot polovica jih jemlje zdravila, na katerih bodo ostali skozi najstniška leta. V Avstraliji so ravno zaradi tega naredili študijo na otrocih med 4-12 let, ki je trajala 6 tednov. Po študiji, so v kontrolni skupini, kjer so otroci redno meditirali, ugotovili:

• Zmanjšano hiperaktivnost
• Zmanjšano impulzivnost in nepazljivost
• Izboljšan odnos otroci : starši
• Povišano samozavest
• Zmanjšano uporaba zdravil pri 50% otrok

Na Univerzi v Floridi so naredili raziskavo na skoraj 96.000 otrocih, da bi zbrali podatke o njihovem zdravju. To so bili otroci ločenih staršev, otroci, ki so trpeli zaradi družinskega ali sosedskega nasilja, revščine in izpostavljenosti drogam. Tako kot odraslim, meditacija pomaga otrokom, da lažje upravljajo s stresom in travmami, so bolj čuječi in o dogodkih razmišljajo realno in trezno.

V Developmental Psychology je bila objavljena študija, kjer so ugotovili, da so se učenci 4 in 5 razredov, ki so meditirali, pri matematiki izboljšali za 15%. 24% jih je imelo boljše socialne stike z vrstniki, 24% jih je bilo manj agresivnih…

 

 

Katere so potencialne koristi meditacije za otroke?

• otroci se umirijo in sprostijo, najdejo globok notranji mir in boljše spijo
• otroci se naučijo svojo pozornost prenesti navznoter
• povežejo se s svojim telesom in z dihanjem ter s svojo notranjo tišino
• z meditacijo lahko otroci odprejo svoje srce in v njem najdejo ljubeč občutek
• pospešuje razvoj otrokove lastne unikatne osebnosti
• otroci se začnejo zavedati, kdo so, kakšni so njihovi darovi, zanimanja in da zaobjamejo svoj multidimenzionalni jaz – meditacija veča pozitivno samopodobo – pozitiven odnos do samega sebe
• deluje proti stresu, agresivnosti, zaskrbljenosti, hiperaktivnosti, paničnim napadom
• uči otroke samozavedanja in jim pomaga bolje razumeti in procesirati njihova čustva in misli, kar vodi do boljšega odnosa z drugimi
• pomaga otrokom razviti notranjo disciplino in sposobnost, da pridobijo dostop do njihovega resničnega bistva in ustvarjalnosti, ljubezen do sebe, stabilnost
• otroci se lažje koncentrirajo, si lažje zapomnijo stvari in dosegajo boljše šolske rezultate
• pomaga otrokom pri drugih dejavnostih, ki jih želijo izmojstriti
• večje zdravje uma, telesa in duše, zmanjšan je riziko za morebitne zdravstvene težave
• otroci se lažje spopadajo z življenjskimi izzivi in imajo občutek središča v sebi
• otroci zrastejo v odrasle, ki spoštujejo druge, so skrbni, zaupajo v svoje sposobnosti, živijo z ljubeznijo do sebe in do drugih in so blagoslov za svet

 

Meditacija in sproščanje je zasnovano na zelo lahkoten in sproščen način in takšno bo tudi predajanje znanja in naše skupno druženje.
Pričakujete lahko tudi veliko zabavnih in poučnih trenutkov.

 

Pošiljava vam srčno energijo in podporo pri odločitvi, da naredite nekaj za svoje otroke in tudi zase.
– Maya in Anita

 

Klikni za prijavo!

 

FB: Meditacija za otroke (in starše)

 

Termini: vsak ponedeljek

1. skupina:  16.30 – 17.30 za otroke 10 – 14 let

2. skupina: 17.30 – 18.30 za otroke 6 – 9 let

(glede na potrebe se prilagodi starostni razpon in število skupin)

 

Cene in plačilni pogoji:

OTROCI:
32 € / mesec *
• 18 € / mesec za drugega otroka iz iste družine
• vsak naslednji (3., 4., …) otrok obiskuje meditacijo brezplačno

STARŠI, SKRBNIKI:
• 18 € / mesec *, če spremljajo svoje otroke (v primeru, da že imate prijavljena 2 otroka je za vas srečanje brezplačno)

* 4 x 55 min; v primeru praznikov/šolskih počitnic se cena sorazmerno zniža; plačilo se izvede pred prvo uro v mesecu z nakazilom na TRR podjetja ali z gotovino pred prvo uro v mesecu

Kaj lahko prinesete s seboj:
• udobna oblačila
• copati
• dekica (po želji)

 

Klikni za prijavo!

 

Meditacije in aktivnosti za osebnostno rast vodiva:

 

 

 

Anita Ilić, Certified Assertiveness Coach po metodi dr. Doreen Virtue (assertivnostni coach oz. coach za nenasilno komunikacijo), Učitelj energijskih povezav po metodi Mihaela Žmaharja.

 

 

 

 

 

Maja Kure, diplomirana ekonomistka, certificirani ICF Coach, predavateljica s področja razvoja človeka, osebne rasti in dviga zavesti, soustanoviteljica Hypnotic MeditationTM, Know Thself as Soul (SantMat) – članica mednarodne organizacije za meditacije in razvoj človeka, Šola čustvene intelligence.